Friday, April 27, 2007

Lydbokforlaget med nye digitale løsninger

Digibok PDF Skriv ut E-post
Lydbøker på MP3

4 % av befolkningen er ivrige brukere av lydbøker. 16% bruker det innimellom. Boklesere hører også på lydbøker. For ti år siden var markedet 50% til bibliotekene, i dag 8%. Kraftig markedsutvikling. Opplever noen problemer i dag. Ved minst 50% av lånene tar låner privat kopi. Bekymrer forlag og forfattere i stor grad. Åndsverksloven er ikke helt klar når det gjelder om det er lov å ta en kopi av lydboka.
DRM, kopisperre. Solgt gjennom Phonofile. Brukerne kan likevel omgå dette ved å lagre på harddisken og gjøre om formatet til mp3. Phonofile har mange problemer med løsningen. Mye support. Ipod er ubrukelig. MP3 kan ikke kopisperres. Kan heller ikke legge inn en slettefunskjon. Det eneste man kan gjøre er å legge inn et vannmerke. Vannmerket utstyres med en fingerprint, slik at lydboka kan spores. Har vært brukt i mange år i Sverige: Elib. Mange misbruker det som biblioteket har av materiale. Anne B. Ragde er en av forfatterne som lurer på å slutte å gi ut bøker på lyd.
Nytt produkt fra Lydbokforlaget: Digiboka. En egen spiller hvor flere lydbøker kan ligge. Innholdet er helt låst. Kan brukes av alle. Slipper å kjøpe erstatningscder. Er tilnærmet uslitelig. Lydbok på lukket spiller. Prismessig vel det bli ganske likt en vanlig lydbok. Blir dette populært vil det kunne bety at alle utgivelser vil kunne komme i dette formatet. Samme funksjonalitet som på en mp3-spiller. Kjøpe en fm-transmitter for å spille høyt. Mulighet for å sette personlig bokmerke. Kr. 299 og 399 i utsalg etter hvor omfattende boka er.
Streaming. Betale per utlån. I samarbeid med Elib. Må lytte på det fra pc. Veldig populært i Sverige. Må være et opplegg slik at bibliotekene har kontroll over økonomien.
Vannmerket må avklares med Datatilsynet. Det innebærer at utlånsadataene ikke blir fjernet etter innlevering.
To plattformer som de legger seg på: digibok og streaming.

3 comments:

Helge Risvand said...

Jeg synes ikke Digiboka høres ut som noen god idé. Slik jeg forstår det - og jeg var jo ikke på møtet i Tønsberg - så er dette det samme gamle i ny innpakning. Man må fortsatt besøke biblioteket og man er avhengig at akkurat den lydboka på den spilleren er inne. Mer portabelt enn en CD-spiller, ja, men har man en mp3-spiller allerede, så vil man ikke holde orden på en - eller flere! - til. Og hvis det er slik at det skal ligge flere lydbøker på én spiller - da får man opp utlånstallet men man låser for andre alle bøkene som er på spilleren men som låneren ikke er interessert i å høre. Kanskje man ikke må kjøpe erstatnings-CD-er, men slike små dippedutter blir borte! Hva med sikring av disse i bibliotekene?

Nei, dette likte jeg ikke.

Bjørn Tore said...

Enig. Dette ga meg dårlig magefølelse umiddelbart.

Anonymous said...

Les hele bloggen, ganske bra