Friday, April 27, 2007

Ny løsning fra Biblioteksentralen for utlån av filer

BS DiViBib PDF Skriv ut E-post
Kjartan Vevle fra Biblioteksentralen presenterte DiViBib på Nettverksmøte for IKT-rådgivere.
Bibliotekene ønsker å låne ut digitale dokumenter. Den tyske bibloteksentralen har laget en løsning som vil tilbys i Norge. Tilbyr et Digitalt virtuelt bibliotek.
Registrerte brukere i det enkelte biblotek skal kunne låne filer. Alle typer digitale media. Gjennom nedlasting fra internett. Låne for en begrenset tid.
Tilby: ebøker, lydbøker, musikk, filmer/videoer, programvare andre digitale dokumenter. Bibliotekene trenger ingen hardware eller software, bare en servicepakke (ASP).
Fordeler: alltid åpent for bruk, enkelt å bruke, lettere tilgang, kan koples mot det fysiske dokument , når nye brukergrupper. Biblioteket selv bestemmer lånetid. Reduserte administrative kostnader. Må kjøpe et utlånssystem. BS forhandler fram avtaler mot forlagene. Kjøper lisenser for samme medium.
Et spesielt kontrollsystem (DRM). Er ingen streamingløsning. Selger med metadata slik at det blir en kopling mellom systemet og bibliotekbasen. BS har teknisk støtte. Utseende på siden vil være i et basisdesign, som vil kunne tilpasses det enkelte biblioteks design. Bibliotekvederlagsordningen er ikke tilpasset den digitale virkeligheten. Trondheim, Deichman og Stavanger er med i en pilot. Låneregistrene må koples opp mot løsningen. Hva med fjernlån? Et av problemene er å sikre nok innhold. Jobbe mot lik tilgang i en region. Kan selges til et enkelt bibliotek, eller en gruppe bibliotek. Nettsiden vil etter hvert kunne få web. 2.0 funksjonalitet med f. eks tagging og vurdering. Vil også lage en kategorisering av dokumentene. Ulike formater men ikke mp3 pga drm.

6 comments:

Anonymous said...

Tusen takk for hyggelig og nyttig møte. Flott at du tok initiativ til dette, Tove! Hilsen Heidi

Helge Risvand said...

Det er en rekke problemer med denne måten å tilgjengliggjøre materiale på:

- tilgjengelighet: musikk og lydbøker vil sannsynligvis ikke fungere på iPod. Det vil rett og slett ikke fungere på noe annet enn Windows media player og avspillere som støtter det.
- utnytter ikke fordelene som nettmediet tilbyr - blir istedet hengende igjen i et verdensoppfatning der *eksemplaret* er det som er samlingspunktet. I den digitale verden er det feilaktig å snakke om eksemplarer - siden det ikke koster noe mer å produsere flere eksemplarer.
- DRM er problematisk i seg selv
- det låser brukernes bruksrettigheter til dokumentet

Vi har hatt en veldig interessant diskusjon på SIKT-lista om dette: http://ks01.bibits.no/pipermail/sikt/2007-April/thread.html#66

Ann Kunish said...

En liten faktafeil i innlegg - inge avtale er foreløpig inngått om pilotprosjekt.

Jeg skjønner hva Helge mener om eksemplar-begrepet, men tror likevel det er aktuelt å bruke det. Selv om det ikke koster å lage et nytt eks, er det likevel slik at opphavsmannen skal få betalt pr eksemplar. Så når biblioteket kjøper digitale filer, er det naturlig å kalle dem for eksemplarer.

CH said...

Hi!
The discussion about DiViBib is rising high in Germany. Sadly I do not understand Norwegian, but could you maybe make a short summary of your post in english? Am I right that you criticize the use of DRM?

And maybe you are interested in this article.

Calandra said...

Well written article.

Anonymous said...

Ja, sannsynligvis sa det er