Thursday, May 31, 2007

Biblioteket.se

Daniel Anderson snakker om den nye webplassen til Stocholm Stadsbibliotek på Nordnorsk bibliotekkonferanse 31.mai 07. Målsetting for siten i 2005: Webben skal synliggjøre og lette det nyttige ved bibliotekets tjenester, kompetanse og tilbud.. fritt oversatt fra svensk...

Den grunnleggende forutsetningen for biblioteket.se er å ha kontroll over dataene fra f.eks katalogen og kunne presentere dem som man selv vil på egne biblioteksider.

1,5 stilling som prosjektleder, 150 av 450 av de ansatte på Stockholms stadsbibliotek er skribenter, det er et samarbeidsprosjekt med systemleverandøren av biblioteksystemet, basert på en publiseringsløsning, og den totale kostnaden er på 6-7 mill. For å drifte denne nye web-plassen er det laget en forvaltningsorg. med 4 heltidsstillinger. 20 % av bibliotekets besøk er virtuelle i dag.

Buzzwords:
Longtail - folkebibliotektanken som forretningside. Lange haler både innen kompetanse og media. Vise fram smal litteratur, løfte det fram
Participation - tagger, diskusjoner, publisere egne tekster, hvorfor gå veien via forlagene for å publisere ?
Communitys - biblioteket har alltid vært en møteplass
RSS og widgets - oppsøkende virksomhet


Hva er gjort på den nye web-plassen??
1. Integrert opac - bindersammen mediene med virksomheten og tillater kontekst og merverdi

2. Engasjere virksomheten - verktøy for bibliotekene og personalet for å synliggjøre kompetanse, arrangement, service

3. Invitere brukerne - tagge, sette karakterer, kommentere, diskutere, sosialisere. Alle nye funksjoner er bygd utenfor opac

To helt nye tjenester:

tips og teman - ansatte på biblioteket skriver om temaer de er interessert i, og lenker til bøker, nettsider, osv

skriv och tyck - etiketter og karakterer som brukerne kan sette på media. Det blir utledet topplister som er i stadig forandring på grunnlag av karakterer.

Når det gjelder søking er det gjort et forsøk på å nærme seg FRBR, de mapper opp klassifikasjonsnr til mer forståelige termer, og skal nå se på å om det er mulig å ordne treffene etter de sist innkjøpte mediene. Avansert søk brukes svært lite. Limit- prosjektet viser at OPAC er lite anvendbar. 60 % mislykkes med å gjøre en reservasjon.

Faktadatabaser er et utviklingsprosjekt. Kombinere forskjellige databaer, som f. eks forfatterdatabaser og katalogposter.

Det er også mulighet for å klikke på lenker som går direkte til en nettside som viser hva boken koster hos den enkelte bokhandler. "beste pris" side.

For å få skriverettigheter på web-plassen må man skrive under på en avtale. For å skrive må man være innlogget. Man kan velge å skrive under et alias. Kan klikke på navnet som har skrevet for eksempel en anmeldelse og komme inn på vedkommendes egen side, og der se hvilke tagger vedkommende bruker. Kan også skrive i denne personens gjestebok, og sånn skape kontakter. De ansatte har egne sider og dette er en glimrende måte å få vist fram personalets kompetanse på diverse emneområder.



Gå inn på siden og se selv :)

No comments: